Bagaimana seorang isteri menyelamatkan Mercedez Benz dari muflis?

Pada tahun 1888 seorang isteri cuba menyelamatkan perniagaan suaminya dari jatuh muflis. Suaminya baru sahaja membuka perniagaan menjual kenderaan, namun tidak berjaya menjual walau seunit pun. Maklumlah zaman tu sape je nak guna kereta.

Maka si isteri ini pun mendapat satu idea kreatif untuk membuat satu publicity stunt sebagai marketing untuk perniagaan suaminya itu.

Grimsby

Tetapi si suami pulak marah mendengar cadangan si isteri tersebut. Ye la, orang lelaki ni kan ego, isteri duduk rumah je dah cukup. Jadi surirumah.

Tetapi, si isteri yang degil ini tetap dengan perancangannya.

Secara diam-diam, si isteri memulakan rancangannya. Dia “meminjam” sebiji kereta buatan suaminya dan memandu kereta tersebut sejauh 106km. Dari Manneheim ke bandar Pforzheim.

Ini adalah satu perkara yang mengejutkan pada waktu itu kerana tiada kereta yang pernah dipandu sejauh itu, apatah lagi dipandu seorang perempuan (kereta waktu itu sangat susah dipandu dan dianggap hanya lelaki sahaja yang layak).

01_berthabenz_1180x686_umzug-1180x686

Maka berpusu-pusulah para wartawan dan orang ramai mengerumuni si isteri tersebut setelah berita dia membawa kereta sejauh itu tersebar.

Akibat dari publicity stunt itu, bisnes suaminya berkembang maju dan mendapat brand awareness yg sangat hebat. Dan si isteri juga dicatat dalam rekod sebagai orang pertama yang membawa kereta secara long distance.

hith-Bertha-benz-portrait-1-E
Bertha Benz

Legasi si isteri itu menyebabkan syarikat suaminya masih bertahan sehingga hari ini, malahan semakin maju.

Malahan hampir semua orang kini tergila-gila nak bawak kereta buatan syarikat suaminya itu.
Nama si isteri yang “degil” itu adalah Bertha Benz.

Beliau isteri kepada Karl Benz, pengasas syarikat kereta mewah pujaan ramai, Mercedez Benz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s